LinneaNedar
Linnéa Nedar: Uppsala kommun

Linnéa Nedar är processledare för energiomställning på Uppsala kommun och jobbar med både energi- och effektfrågor. Uppsala kommun har mål om att bli fossilfritt och förnybart 2030 och klimatpositivt 2050. Inom projektet COBEN arbetar Uppsala för att möjliggöra energigemenskaper som en drivkraft för omställningen av energisystemet.

Daniel-Kulin_webb-1024x735 (002)
Daniel Kulin: Svensk vindenergi

Daniel Kulin är strategisk analytiker på intresseorganisationen Svensk vindenergi och har tidigare jobbat med marknadsanalyser och strategier för flera av energiomställnignens relevanta tekniker. På Energimyndigheten jobbade han 2012-2018 med marknadsbeskrivningar för solceller, batterier och vindkraft. Mellan 2018 och 2020 jobbade han med prognoser och policyfrågor för elbilar och teknik för smarta elnät på Power Circle.

Tillbaka i vindkraftbranschen noterar han hur vissa frågor kommer igen och hur vindkraftens marknadsutveckling banar väg för solenergi och snabbladdning av elfordon både när det gäller frågor om finansieringsmodeller med SPV:er och långa säkra kontrakt, erfarenheter av miljöprövningar och genom utarbetade processer för anslutning av stora parker till regionnät. Energiomställningens tekniker är alla delar i ett nytt ekosystem och tvingar fram en ny marknadslogik gällande både elproduktion, eldistribution, elanvändning, reglering och beskattning.

Susanne Hedblom Nuuka
Susanne Hedblom: VD på Nuuka Sverige

Susanne kommer tillsammans med Ville Julin, produktchef på Nuuka Solutions, att presentera insikter och lärdomar från Nuukas pågående Demand Response-projekt man har med Helsingfors stad. Stadens ambitioner, konkreta resultat och utmaningar från projektet, samt vad fastighetsägare bör tänka på när man funderar på att få sin befintliga portfölj att bli en del av ett framtida smart nät.

Ville Julin Nuuka
Ville Julin: produktchef på Nuuka Solutions

Ville kommer tillsammans med Susanne Hedblom, VD på Nuuka Sverige, att presentera insikter och lärdomar från Nuukas pågående Demand Response-projekt man har med Helsingfors stad. Stadens ambitioner, konkreta resultat och utmaningar från projektet, samt vad fastighetsägare bör tänka på när man funderar på att få sin befintliga portfölj att bli en del av ett framtida smart nät. Presentationen kommer att hållas på engelska.

martin_Nilar
Martin Holsner: Nilar

Martin har varit i energilagringsindustrin i mer än tio år och har alltid haft sitt fokus på miljövänliga lösningar. Det är en av anledningarna till att han nu representerar Nilar.

Nilar är den ledande producenten av avancerade Hydrid® batterier (NiMH) för energilager. Med tillverkning baserad på 100 procent förnybar energi i produktionsanläggningen i Gävle, revolutionerar Nilar energi- och strömförsörjningstekniken, liksom vår nästa generations högautomatiserade tillverkningsmetoder.

erik-wallner1
Erik Wallnér: Solcellskollen

Erik är VD och medgrundare av Solcellskollen. 2015 skrev Erik sitt exjobb på Chalmers om barriärer på den svenska solcellsmarknaden, som lade grund för arbetet med Solcellskollen. Ägnar gärna sina dagar åt att skrivapodda, och, ja, prata om solceller med användare och leverantörer på Solcellskollen.

Mats Karlström: Ferroamp

Mats Karlström arbetar som affärsutvecklare på Ferroamp Elektronik AB, ett snabbväxande företag inom cleantech som erbjuder avancerade energi- och effektoptimeringslösningar för fastigheter.

Företaget arbetar framgångsrikt med innovationer, bland annat den patenterade ACE – Adaptive Current Equalization. Konceptet har under de senaste åren utvecklats till ett modulärt system baserat på en lokal DC nanogrid som möjliggör en flexibel integration av solceller, energilagring, småskalig vindkraft och laddning av elfordon. Mats intresserar sig för just affären kring flexibilitet utifrån bolagets roll i att vara komponenterna i huset som sen ska integreras mot överliggande affärssystem. Detta och mycket annat inom kontexten flexibilitet kommer Mats prata om i Stora Salen – häng med efter lunch!

Joachim Lindborg: SUST

Joachim jobbar till vardags på SUST när han inte driver det egna företaget Lindborg systems. Han har mångårig erfarenhet av energiområdet och har på senare år deltagit i att bl.a. skapa flexibilitetsprojekt som KlokEl och VäxEl där det senare 2018 tilldelades ISGAN Award of Excellence – lite som att vinna VM Guld inom Smarta Elnätsligan! Plötsligt kom Zimbabwianer, Koreaner, Sudaneser, Indier och många många fler nationaliteters representanter till Upplands energis nät i Björklinge, Uppland för att lära sig om smarta elnätslösningar.

Nu intresserar han sig för kommande tankar om hur solel och lagring – flexibla och intermittenta elnätresurser – kan komma att bli ännu större med hjälp av Energigemenskaper. Hur kan vi komma att dela kraft med varandra i framtiden och vad är egentligen begränsningen för hur många som kan dela kraft med varandra? Häng med i passet Energigemenskaper i Stora salen!

David Larsson: Solisten

David kommer att tala om energiskatt och nätavgifter – två viktiga frågor för mer lokal förnybar energi och smart energidelning. Han resonerar även kring hur regelverken kan utvecklas. David driver Solisten.

Josefin Wangel: Sveriges Lantbruksuniversitet

Josefin Wangel är forskare vid Institutionen för stad och land vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Josefin har en bakgrund inom planering- och policyanalys (KTH), och har bland annat studerat hinder och drivkrafter för stamnätsutvecklingen i Sverige. Josefin är projektledare för det sprillans nya projektet ”Lokala solelgemenskaper – en väg mot stärkt energidemokrati?” som drar igång i januari 2021. I projektet undersöks förutsättningarna för lokala solelgemenskaper att framgångsrikt producera och dela el, samt hur lokala solelgemenskaper kan bidra till ett breddat deltagande i energisystemets utveckling, drift och ägandeskap. Projektet är ett samarbete med Linköpings universitet och finansieras av Energimyndigheten.

Christoffer Löfquist: Midsummer

Christoffer arbetar med affärsutveckling på Midsummer och kommer bland annat tala om företagets minimala koldioxidavtryck och vikten av att tänka på hela kedjan när det kommer till klimatpåverkan. Han berör även hur de resonerar kring Europa, lokal produktion där elen konsumeras och spaningar om den Europiska marknaden.

Midsummer tillverkar och säljer stilrena, böjbara och näst intill osynliga solpaneler i sin fabrik i Järfälla. Företaget tillverkar och säljer även tillverkningsutrustning av de böjbara och slitstarka CIGS-solcellerna. Företaget har funnits sedan 2004 och bedriver även omfattande forskning och produktutveckling – alltid med stilren design och hållbarhet i fokus.

Joel Mars Bodell: Power2U

Power2U erbjuder digitala energitjänster, som hjälper fastighetsägare bli en viktig del av det nya hållbara energisystemet. Med en högre andel variabel elproduktion i form av vind- och solkraft ökar utmaningarna för kraftsystemet. Men vi ser det inte som en utmaning, vi ser det som en hållbar förändring med ökad fokusering på att göra det hållbart, digitalt och användarvänligt.

Det finns få som kan mer om framtidens energisystem än vår Joel Mars Bodell som har varit med Power2U sedan start. Lyssna gärna in för att höra honom berätta om de möjligheter vi står inför och varför användarvänlighet måste stå i fokus.

Albin Hasselström: marknadschef på Kraftpojkarna

Albin är marknadschef på Kraftpojkarna sedan 2017 med erfarenhet av förnyelsebar energi, elnät och kraftsystem från tidigare roller inom ABB. Utbildad civilingenjör på Chalmers. Drivs av omställningar, förnyelse, innovation och teknik.

Kraftpojkarna är Sveriges ledande distributör inom solenergi, laddningsinfrastruktur och energilagring och en del av OK-Q8 AB. Genom fokus på innovation och partnerskap levererar vi produkter och kompletta system till hundratals återförsäljare i Norden. Kraftpojkarna tillhandahåller därtill ett omfattande utbud av tjänster såsom digitala verktyg, projektering, utbildningar, finansieringslösningar, installation och teknisk support. Vi paketerar och levererar framtidens energiinnovationer.

Lars Hedström: vice vd och grundare, Solkompaniet

Lars Hedström har arbetat med solceller sedan sekelskiftet och är en av Sveriges mest erfarna solcellsentreprenörer. Han är en av grundarna till Solkompaniet, bolaget som varit marknadsledande på solel till företag sedan 2010. Nu har bolaget över hundra anställda och Lars fokuserar idag på att göra solel riktigt stort!

Anna Werner: vd för föreningen Svensk Solelenergi

Svensk Solenergi är en branschförening som med cirka 260 professionella medlemmar representerar såväl den svenska solenergibranschen som flera andra aktörer som verkar inom solenergiområdet.

Lena af Geijerstam Unger: vd på HEMAB

Lena är vd på HEMAB sedan 2017. Innan dess arbetat i ledande befattningar inom skogsindustrin och statligt. Utbildad civilingenjör från Luleå en gång i tiden, som drivs av att förbättra och bygga hållbara lösningar för samhället och affärer.

HEMAB är ett helägt kommunalt bolag som verkar inom Härnösand. Vi ansvarar för nyttigheterna vatten, avlopp, kraftvärme, elnät (land och stad), återvinning, bredband, producerar biogas och har biogastankstation, vindkraft, elladdinfra och även elförsäljning. Vi har förväntningar på oss att bidra med innovativ samhällsnytta, trygga leveranser till en låg kostnad och med hög hållbarhet  – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det är ca 140 som arbetar inom verksamheten och vi omsätter ca 350 Mkr.

Björn Berg: CEO på Ngenic

Ngenic är drivande i digitaliseringen av energisektorn, vad gäller tjänster för att få produktion distribution och konsumtion av energi att samverka för att hantera övergången till ett förnybart energisystem. Framför allt arbetar vi med att göra byggnader flexibla samtidigt som vi energioptimerar. Vi kallar det Energy System Efficiency  as a Service.